Da Vinci High Performance Classroom

Portland, OR
  • As of 2:38pm PDT
  • Power
    Output
    0.0 W
  • Irradiance
    13.0 W/m2
  • Temperature
    Cell
    63.2°F
    Ambient
    73.9°F
  • Wind

    Local Direction
    N
    Local Speed
    0.0mph
  • Lifetime
  • 11,208.2 kWh
    15,691.5 lbs of CO2 Avoided

Weather

A Few Clouds at 1:53pm
76 °F/24 °C
A Few Clouds at 1:53pm
Wind direction: W
Wind speed: 8 mph

System Specs

7/2/2009
5.0 kW
23.0°
180.0° from North
This week, Da Vinci High Performance Classroom generated Kilowatt-hours of electricity.From fossil-fueled sources, this amount of electricity would have emitted lbs of CO2 into the atmosphere.

This could power:

  • An electric toothbrush for
  • A 42" plasma-screen television for
  • A typical video game system for

The da Vinci High Performance Music Classroom is a revolutionary, LEED Platinum certified building showcasing the latest innovations in green construction.

More than 150 – 32 watt Solar Save tiles made by Open Energy, are integrated into the roof and wired to an inverter on the building. When combined with a smaller, stand-alone solar system already located at the site, these two solar systems generate 6.3 kW of energy — or enough to provide the 1,490 square-foot building’s electricity needs — making it the first Portland Public School building able to attain Net-Zero energy consumption status.

This building will house a music room, two practice rooms and a small recording studio. It boasts an innovative design that incorporates natural ventilation and day lighting, a high thermal mass due to thick walls and venting at night to regulate heating. It is built with non-toxic, environmentally-friendly building materials and processes. An artistic storm water management system connects to an adjacent rain garden.

The building was designed as a showcase of technologies for future district renovation and new construction projects. More than $100,000 in design, construction and consulting services were donated to the project by the community. The classroom was a 2007 recipient of the City of Portland Office of Sustainable Development's Green Investment Fund.